güzel söz

“Success usually comes to those who are too busy to be looking for it” -Henry David Thoreau

11 Mart 2010 Perşembe

Teşhir çılgınlığı.. abartmamak lazım:)

“Geçen yaz ne yaptığını biliyorum?” (I Know What You Did Last Summer) adlı korku filmini izlemese de bilmeyen yoktur. Gizemli birinden gelen “Geçen yaz ne yaptığını biliyorum?” mesajıyla gerilimin arttığı film, başroldeki gençlerin “kim olabilir, nasıl bilebilir, neler biliyor” kaygılarıyla gerilimi tırmandırıyordu.

İşin doğrusu gerçekten de geçen yaz ne yaptığımızı bilmeyen kalmadı. Hatta birkaç dakika önce ne yaptığımızı bile herkes biliyor. O anki işimizi, ruhsal durumumuzu, ilişki durumumuzu, o an dinlediğimiz şarkıyı, izlediğimiz filmi, baktığımız videoyu, çektirdiğimiz fotoğrafı Facebook’ta, Twitter’da, Friendfeed’de, Youtube’da, MSN’de ve daha nicesinde paylaşıp duruyoruz. Bir anlamda mahremiyetimizin sınırlarını kaldırıp ünlü-ünsüz hepimiz kendimizi teşhir ediyoruz. Hatta bu teşhir çılgınlığı bazı kullanıcılarda psikolojik yardım alınmasını gerektirecek boyutlara ulaşmış durumda.

Geçtiğimiz günlerde ABD’nin San Francisco kentinde 19 yaşındaki Corey Kinney adlı genç, kafede oturan bir müşteriden, Facebook sayfasını güncellemek için bilgisayarını isteyip de alamayınca çareyi bilgisayarı çalıp kaçmakta buldu. Bir başka ilginç olayı ise 7 yıllık mahkumiyet cezasını doldurmasına çok az bir zaman kalan Craig Lynch adlı mahkum gerçekleştirdi. İngiltere’deki Hollesley Bay Hapishanesi’nden kaçan Lynch, çıkar çıkmaz ilk iş olarak Facebook’a girdi ve kaçak yaşadığı zaman boyunca neler yaptığını anlık olarak paylaşmaya başladı. Lynch’in sayfasını Facebook’tan takip eden polis de mahkumu kıskıvrak yakaladı.

Kullanıcıların yaşamlarını anlık olarak sosyal mecralarda paylaşması, özellikle arama motorlarının da yapısının değişmesine neden oldu. Twitter; Google, Bing ve Yahoo ile yaptığı anlaşma ile web sayfalarındaki temel arama kriterlerine ek olarak, güncel konu ve karakterlerle ilgili anlık bilgilerin de arama sonuçlarına yansıtılmasına olanak tanıyor. Yani bir arama motorundan adınız ve soyadınızla gerçekleştirilecek bir aramanın sonucunda, yalnızca adınızın geçtiği web sitelerine değil sosyal medyalarda paylaştığınız fotoğraf, anlık durum, video gibi bilgilere de ulaşılabilecek. Geçen yaz ne yaptığınızı herkes daha fazla bilecek!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder